Схема настільки проста що паяється за п'ять хвилин Так, це не жарт. Для цього нам буде потрібен трьохсекційний змінний конденсатор з діапазоном не менше ніж 20-380пф. Я використовував від лампового приймача - він має більший діапазон зміни ємності - 15-520пф. У якості котушок індуктивності я узяв смугасті дроселя. Можна намотати індуктивності на кільцях - будуть менше втрати.
Було розраховано два варіанти. Перший перекриває смугу 3-14МГц, другий - 7-30МГц. Відрізняються вони значенням індуктивностей та додаткової ємності. Змінна ємність остається теж сама.
Графіки вимірювань та схема зібраного преселектора
Стосовно схеми. Потрібен саме трьохсекційний змінний конденсатор, бо його третя секція підключена так, що змінює зв'язок між контурами. Якщо його не змінювати та застосувати двосекційний конденсатор - суттєво зменшиться діапазон перебудови де АЧХ не розсипається на двогорбу або втрати не стають дуже великими.
А якщо задіяти варікапи (наприклад 1SV149, або BB112) та сигнал управління на них подавати з сінтезатора то ми отримаємо повністю автоматичний преселектор. Це може мати сенс у простих приймачах та трансіверах
Простий та ефективний преселектор
Re: Простий та ефективний преселектор
Очень хорошая идея.Как по вашему мнению правильно включать варикапы? Хочу добавить его в простой приемнике.
73! de LZ3GN / Nick
73! de LZ3GN / Nick
Схема може виглядати наприклад ось так
Спасибо большое...попробую...
Доброго дня.
Підскажіть будь ласка, як що індуктивності робить на кільцях, то якої проницаємости вони можуть бути?
Підскажіть будь ласка, як що індуктивності робить на кільцях, то якої проницаємости вони можуть бути?
Я раджу використовувати тільки амідон. Для 6,8uH потрібно намотати 37 витків на Т50-2, для 2,2uH - 23 витка на Т50-6
Дякую.
А як що амидону немає, які з совковськіх можно спробувати?
А як що амидону немає, які з совковськіх можно спробувати?
Половинки СБ-9.
Можна і на СБ-9 та на ВЧ30/50 мотати. Та на чому завгодно можна. Якщо є чим міряти індуктивність. Амідон чим хороший – скільки калькулятор витків нарахував – стільки й мотаємо. Індуктивність збігатиметься з розрахунковою. Я спочатку переміряв після намотування, потім перестав. Амідон продають у нас. Зараз може важче із цим, але є. На алі можна купити. Але лише 2й матеріал. Він більш-менш відповідає. А ось 6й - ні
Андрій дякую Вам за відповідь.
Чім міряти індуктівности вмене є, так що буду городить на ВЧ кільцях, якіх за ссср назбіралось чімало.
Всього вам доброго.
Чім міряти індуктівности вмене є, так що буду городить на ВЧ кільцях, якіх за ссср назбіралось чімало.
Всього вам доброго.